17,3K
Τα γλυκά του κουταλιού είναι παράδοση στην Ελλάδα, μια πολύ καλή ιδέα να γλυκαθούμε χωρίς λιπαρά. Τέτοια εποχή έχουν την τιμητική τους τα σταφύλια, τι καλύτερο λοιπόν από ένα γλυκάκι με φρέσκο και λαχταριστό σταφύλι;
Όταν μάλιστα είναι χωρίς ζάχαρη, είναι σαν να τρως σκέτο φρούτο! Απολαύστε το!
Υλικά :
•600 γρ. ρώγες σταφυλιού σταφίδα (χωρίς κουκούτσια)
•2 σφηνάκια νερό
•1 κ. σούπας στέβια κρυσταλλική, αναλογία με την ζάχαρη 1:5
ή 2,5 κ. σούπας στέβια κρυσταλλική, αναλογία με την ζάχαρη 1:2
•1/3 κ. γλυκού αγάρ αγάρ
•1 ξυλάκι κανέλας Κεϋλάνης
•6 φύλλα φρέσκιας ή αποξηραμένης Λουΐζας
•1 κ. σούπας χυμό λεμονιού.
*Εναλλακτικά μπορούμε να αρωματίσουμε το γλυκό σταφύλι με αρμπαρόριζα και λίγο κρόκο Κοζάνης σε σκόνη. Δίνουν εξαιρετική γεύση.
Σημείωση: τα σταφύλια έχουν περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες 79 γρ ανά 100 γρ.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τις ρώγες του σταφυλιού, αφού τις έχουμε πλύνει βέβαια πολύ καλά.
Ανάβουμε την φωτιά και προσθέτουμε το νερό,
αφήνουμε να πάρει βράση και χαμηλώνουμε την φωτιά. Μόλις δούμε πως τα σταφύλια μας έχουν αρχίσει και ζαρώνουν
και έχουν βγάλει τα υγρά τους, προσθέτουμε την Λουΐζα και την κανέλα, ρίχνουμε επίσης το αγάρ αγάρ και ανακατεύουμε καλά.
Σβήνουμε την φωτιά και προσθέτουμε την στέβια, ανακατεύουμε.
Τέλος προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και αποσύρουμε από το μάτι της κουζίνας.
Το αφήνουμε για 10 λεπτά και αφαιρούμε τα φύλλα της Λουΐζας, βάζουμε το γλυκό μας όπως είναι ζεστό σε αποστειρωμένα βαζάκια,
κλείνουμε το καπάκι και τα γυρίζουμε ανάποδα. Αφήνουμε να κρυώσουν έτσι,
με αυτό τον τρόπο κλείνουν αεροστεγώς. Διατηρούμε στο ψυγείο. Εάν ανοίξουμε το βάζο, καταναλώνουμε εντός 4-5 ημερών. Κλειστά τα βάζα διατηρούνται στο ψυγείο μέχρι 2 μήνες.
Εύχομαι καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!
Δείτε περισσότερες ιδέες υγιεινής διατροφής στο βιβλίο μου που κυκλοφορεί!!!
Περισσότερα σχετικά με το βιβλίο μου ➡️ εδώ!