Home ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ Τι είναι η αγαύη;

Τι είναι η αγαύη;

by sofia sofeto
8 σχόλια

Αγαύη – Τεκίλα κατά… διαβήτη και οστεοπόρωσης 2010-10-17

 

Ηλεκτρονική Έκδοση
enet.gr, 19:53 Τετάρτη 21 Απριλίου 2010
Η μπλε Αγαύη είναι το κακτοειδές φυτό, που φύεται μόνο στις ερήμους του Μεξικού, από όπου δημιουργείται η γνωστή Μεξικάνικη τεκίλα. Περιέχει μια ουσία που σύμφωνα με Μεξικανούς ερευνητές μπορεί να αποτρέψει τον διαβήτη ή την οστεοπόρωση.
Το σιρόπι της Αγαύης εξάγεται από τα φύλλα του φυτού, κατόπιν ειδικής επεξεργασίας η οποία δεν ξεπερνάει σε κανένα στάδιο μεταποίησης τους 45 βαθμούς Κελσίου, ώστε να είναι ευεργετικό, με όλα τα θρεπτικά του στοιχεία ανέπαφα.
Το σιρόπι της μπλε Αγαύης θεωρείται πιο γλυκό κατά 1,5 φορά από το μέλι και την κοινή επεξεργασμένη ζάχαρη. Για το λόγο αυτό χρησιμοποιείται ως υγιεινό υποκατάστατο γλυκαντικού, όπου οι συνταγές το απαιτούν.
Έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σε δίαιτες διαβητικών ασθενών. Περιέχει ινουλίνη, η οποία βοηθά στην καλή λειτουργία του εντέρου, αλλά και στη διατήρηση ή επαναφορά της υγιούς εντερικής χλωρίδας.
Επίσης, η ινουλίνη βοηθά στην καλύτερη αφομοίωση του ασβεστίου από τον οργανισμό, στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και στην περισταλτική κίνηση του παχέως εντέρου.
Μειώνει την επιθυμία για υψηλού γλυκαιμικού δείκτη τροφές (ζάχαρη, γλυκά, παγωτά, κόλα, αναψυκτικά, μέλι), γιατί προσφέρει ένα αίσθημα ικανοποίησης και κορεσμού για περισσότερη ώρα, χωρίς ανεπιθύμητες μεταβολές του ζακχάρου του αίματος.
Οι έρευνες πρόκειται θα συνεχιστούν, στα εργαστήρια της πολυτεχνικής σχολής της πρωτεύουσας, σε ζώα πριν επιτραπεί η χορήγηση της ουσίας αυτής στον άνθρωπο. “Δυστυχώς, δεν βρίσκουμε τις ευεργετικές ιδιότητες της Αγαύης στην τεκίλα, διότι λόγω της ζύμωσης και του αλκοόλ, χάνονται”, δήλωσε η δρ. Λόπεζ που διευθύνει την έρευνα αυτή.

Απαγορεύεται σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων (Ν.2121/93) , η αναδημοσίευση σε οποιοδήποτε μέσο, φωτογραφιών, βίντεο και τμήματος ή ολόκληρου του κειμένου της συνταγής και του υπόλοιπου άρθρου της παρούσας ανάρτησης, δίχως την γραπτή άδεια της δημιουργού . Επίσης απαγορεύεται η χρήση των συνταγών για εμπορικούς ή μη σκοπούς, σε εστιατόρια, ξενοδοχεία, ζαχαροπλαστεία , catering κ.τ.λ, και πάσης φύσεως εκμετάλλευσης τους , δίχως την γραπτή άδεια της δημιουργού.

ΔΕΙΤΕ ΚΙ ΑΥΤΑ

8 σχόλια

Ariel 30/05/2013 - 12:35

Καλησπερα !!! Γκουγκλαρα αναζητηση χειροποιητης σοκολατας και θελω να φτιαξω την δικη σου συνταγη αλλα με ζαχαρη στεβια!!!! εχεις να μου προτεινεις καποια αλλαγη? ευχαριστω πολυ!!!!!

Reply
Sofia Sofeto 31/05/2013 - 20:55

Καλησπέρα!
Σου προτείνω να φτιάξεις την συνταγή μου για γλάσο σοκολάτας που είναι πολύ εύκολη, γράψε στην αναζήτηση του μπλογκ και θα εμφανιστεί, για την συνταγή που έχω με αγαύη μπορείς να βάλεις καλύτερα την υγρή στέβια της Εψα που υπάρχει στα σ.μάρκετ, 40-50 σταγόνες είναι μια χαρά νομίζω,
το προσαρμόζεις ανάλογα το πόσο γλυκιά την θέλεις εσύ.
Καλό σου βράδυ!

Reply
Μαρια 24/09/2015 - 16:25

θα μπορουσες σε παρακαλω να μας πεις αναλογια ζαχαρης και αγαυης? Το ενα κιλο σε τι ποσοτητα αγαυης αναλογει?Ευχαριστω.

Reply
sofia sofeto 24/09/2015 - 16:33

Μαρία 1 κούπα ζάχαρης = 2/3 της κούπας αγαύη.

Reply
Ανώνυμος 26/09/2015 - 09:44

Σε ευχαριστω πολύ. Και από οτι καταλαβαινω η διάρκεια ζωής δεν ειναι οπως με την ζάχαρη. Την έβαλα σε μαρμελαδα που έκανα. Θέλει ψυγείο?

Reply
sofia sofeto 26/09/2015 - 20:39

Καλό θα ήταν να την βάλεις σε ψυγείο.

Κατερίνα 17/06/2015 - 18:58

Πάντως μετά από μια πρόσφατη έρευνα μου διάβασα πως τελικά το σιρόπι αγαύης δεν είναι και τόσο καλό – για την ακρίβεια, είναι χειρότερο κι από τη ζάχαρη, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη (80%, ενώ η ζάχαρη έχει 50%). Καλύτερο υποκατάστατο θα ήταν το μέλι, ή το καλύτερο όλων, η στέβια.

Reply
Μαρια 27/09/2015 - 18:24

Σε ευχαριστω πολυ Σοφια!

Reply

Άφησε το σχόλιο σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

error: Προστατευμένο περιεχόμενο που εμπίπτει στις διατάξεις του Νόμου περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας - Content is protected !!